lauantai 2. kesäkuuta 2012

Neuvostomuistomerkkejä ja silliä

Pyhän Vasilin katedraali
Tänään olimme kunnon turisteja ja kävimme katsomassa Vladimir Iljitsia mausoleuminsa uumenissa. Vahamaiseltahan tuo näytti - lieneekö sittenkin Madame Tussaud käynyt muovailemassa herran paikalleen... 


VDNH
Moskova alkaa olla nähty, tältä erää ainakin. Kaupunki on kallis, ruuhkainen ja meluisa - mitäpä muutakaan - toki myös viehättävä omalla kolholla tavallaan. Perjantaina kävimme VDNH:ssa eli yleisvenäläisessä näyttelykeskuksessa nähdäksemme neuvostoaikana rakennettuja muistomerkkejä ja paviljonkeja. Alue sattui kuitenkin olemaan täynnä lapsiperheitä ja karnevaalimeininkiä, meneillään oli jonkinlaiset lasten markkinat tipitiitä hoilaavine pelleineen, hattaroineen ja karting-autoineen. Ei muuta kuin sekaan. Takaisinpäin keskustaan matkustimme monoraililla (ei-maanalaisella metrolla) ja promeneerasimme Arbatin kävelykadulla. Sen varrelta löytyy kaksikin Mu-Mu -ketjun ravintolaa, joita voimme suositella siksi, että siellä saa mukavasti valita tarjottimelleen erilaisia ruoka-annoksia eri tiskeiltä (sentään jotain kasvissyöjällekin), ja maistoimme siellä myös venäläistä kvass-juomaa, joka maistui nestemäiseltä mämmiltä (ja oli siis hyvää :) ). 


Yliopistorakennus
Tänään paikallistoverimme Liz opasti meitä jälleen Moskovan valtion yliopiston - joka on valtava stalinistinen pilvenpiirtäjä, yksi ns. seitsemästä siskoksesta - kukkulalla, mistä onkin upea näkymä kaupungin ylle. Hostellissa eräs uusiseelantilaiskaveri päivitteli Moskovan metron mahdottomuutta ulkomaalaiselle, kun asemien nimiä ei välttämättä lue seinissä, yhdellä asemalla voi olla monta nimeä, ja päälle tietysti vielä se, ettei osaa kyrillistiikkaa. Paikallisen matkassa olimme siis onnekkaita, kun ei tarvinnut kuin pysytellä fölissä, vaikka oltiin keskenäänkin selvitty jotenkuten outojen kirjainten virrassa. 


Avaruuden valloittajien
muistomerkki
Hostellielämä alkaa muuten jo nyt koetella mielen tyyneyttä. :) Majapaikassamme tuntuu olevan tauoton sählinki päällä (vaikka nimi on Chillax - chill and relax), ja suomalaisina supisijoina emme ihan sulata sitä älämölöä mitä esim. espanjaa puhuvat huonekumppanimme tuottavat. Lauantai-illan ohjelmaksi oli päätetty järjestää "herring day": silliä uuniperunoiden kera kaikille haluaville (plus vodkaa). Itse koetimme kokkailla parsakaalia pastan päälle sen mitä suinkin mahduimme, kun kaikki häselsivät keittiössä yhtaikaa. Lopulta, kun silliviipaleita lähdettiin kuljettamaan olohuoneen puolelle, kuului mäiskis ja koko hoito oli lattialla. Harasoo vaan! :)


Mutta huomenissa onkin taas eteenpäin lähdön aika. Jekaterinburgin juna starttaa yhden aikaan iltapäivällä ja perillä se on runsaan vuorokauden myöhemmin, eli maanantaina alkuillasta. Seuraavat yöt surffaamme sohvalle - löysimme majapaikan Couchsurfingin kautta, niin saadaan vähän taukoa hostellihoopoiluun.
Huomenna siis alkaa se varsinainen Trans-Mongolian retki! Pikanuudelipaketit ovat valmiina! :)


Lenin
Monorail -matkalla näkyi
Työläinen ja kolhoosinainen -veistos 













P.S. Oikealta infopalkista löytyy nyt myös kuvagalleria! Kuvia päivitellään sitä mukaa kuin tällä hitaalla pikkupikku koneella jaksetaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti