lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kaupunkien kaupunki

The Apple.

Suunnaton matka saapui viimeiseen varsinaiseen etappiinsa viime lauantaina, ja viikko vierähti the Cityssä, maailman kenties itsetietoisimmassa kaupungissa, New Yorkissa. Manhattania koluttiin ristiinrastiin, syötiin falafeltaskuja kadunkulmissa, sujautettiin dollarlappusia omalaatuisten katusoittajien hattuihin, käveltiin pahvikahvi kädessä (ainakin toinen meistä), ja valokuvattiin kuuluisia taloja. Manhattan on kaikeksi onneksi tehty kävelijälle, siellä ei tarvitse olla jatkuvasti metron varassa. Suuri osa kaupungin viehätyksestä johtuu elokuvista - hullua suorastaan, että tämä on oikeasti täällä, olemassa...

Manhattan.

Kotitalomme lähiössä.
Majapaikkamme sijaitsi epäkäytännöllisen kuuloisesti New Jerseyssä, Manhattanin länsipuolella Hudsonin joen toisella puolen - eli ihan eri kaupungissa. Näin siksi, että Manhattanilta tai edes sen läheisyydestä osoittautui kinkkiseksi löytää hintalaatusuhteeltaan kelvollista asumusta: ihan räkälöiltä vaikuttavistakin paikoista olisi joutunut maksamaan itsensä yskäiseksi. Lopulta löysimme tämän New Jerseyn pienen guesthousen, josta kaikki arvostelijat olivat tykänneet, ja säästimme paljon. Matka kämpiltä ensin asemalle ja sitten PATH-linjan junalla Manhattanille vei noin 40 minuuttia suuntaansa, mutta itse asiassa siitä vain syntyi mukava vaikutelma niin kuin olisimme paikallisia emmekä turisteja.

Hiljainen pääsiäissunnuntai New Jerseyssä.

Jonkinlaiseksi lempikohteeksemme Isossa Omenassa muodostui Union Square, jonka ympäriltä löytyi paitsi Barnes & Noblen kirjakauppa myös Whole Foodsin luomuruokakauppa. Aikomuksena myös oli löytää täydellinen ihmistenkatselukahvila (=lokoisat sohvat ikkunan ääressä), mutta sellaista ei valitettavasti tullut vastaan, kahvilat (varsinkin Starbucksit) kun olivat aina tupaten täynnä, eikä kaikissa ollut edes tuoleja, vain pystykahvipöytiä. Puistoissa olisi ollut kiva istua pitempään, mutta kun ei tarjennut - kevät on täälläkin ehtinyt vasta 5 - 9 lämpöasteeseen.

Syksyllä sattuneen Sandy-pyörremyrskyn tuhojen takia Vapaudenpatsaan saari oli suljettu. Lady Libertyä piti siis tyytyä tiirailemaan Manhattanin kärjestä käsin - patsas kuitenkin lienee tässä kaupungissa se juttu, jonka nähdessään tajuaa olevansa täällä (vrt. vaikkapa Pariisissa Eiffel-torni).

Tämän lähemmäksi Vapaudenpatsasta ei päästy.

Entisten WTC-tornien paikalle ollaan pykäämässä 9/11-muistopuistoa uusien, jo osittain korkeiksi nousseiden tornitalojen keskelle. Muistomerkkiä pääsi nyt jo katsomaan - ilmaiseksi - jonottamalla pitkään rakennustyömaan uumeniin piilotetulle aukiolle. Kummankin tornin entisellä paikalla on nyt syvä neliskanttinen suihkulähde, jonka reunoihin on kaiverrettu kaikkien rytäkässä menehtyneiden nimet (jostain syystä ei kuitenkaan lentokoneen kaappaajien nimiä).

Uusi WTC kohoaa edeltäjiään ylemmäs.

9/11 Memorial Site.

Mitähän syvyyksiin lipuva vesi kuvastaa?

Central Park jaksettiin kävellä eteläpäädystä puoleen väliin - on se kyllä mahtipuisto, vaikkei varmaan tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan. Olihan se aika eri näköinen sellaisenaan kuin niissä lukuisissa leffakohtauksissa, joissa se on nähty. Ei löydetty Cloverfieldissä esiintyvää siltaa, mutta Yksin kotona 2 -maisemista spotattiin se yksi aukio, jolla roistoista pitempi kähveltää ohikulkijalta hatun, ja tietysti Plaza Hotel! :)

Central Parkin luistelijat ja muut otukset.

Skyline.

Kuuluisa nurmikko kevätväreissä.

Mies täytti puiston jazzilla.

Niin, kuvittele.

New Yorkissa pitäisi kyllä asua vähintään muutama kuukausi että pääsisi siitä jyvälle. Vaikka se itsekin tietää niin kovin hyvin olevansa mahtava kaupunki, ei sen mahtavuus siitä vähene. Elokuvallisuuden ohella se varmaan johtuu niistä tiukkaa ruutukaavaa piirtävistä kaduista, joilla kuljeksii ihmiskunnan koko kirjo, joita täplittävät keltaiset taksit, ja joilla voi tulla vastaan ihan mitä tahansa.

Flatiron, litteä talo.

42nd Street.

Huikea rytmimies kadulla (otimme myös videolle).

Brooklyn Bridge.

Times Square.

New York Public Library.

Chrysler Building.

Grand Central Station.

Manhattanin kärki Empire State Buildingista.

Modernin taiteen museoon MoMAan pääsee
perjantai-iltaisin ilmaiseksi. 

Picassoa MoMAssa.

Kunnon purilaiset.

Mies maalasi katuun viestin.

Suunnaton matka jatkaa nyt lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lennolla... jossei kerrotakaan minne (vaikka kotiväki sen jo tietää). Palaamme Suomeen ensi keskiviikkona, 10.4. Mutta ei siis suorinta reittiä! :)

1 kommentti: